Herbata Sir William's w kilku wcieleniach
Część III - herbaty białe
BIAŁA HERBATA
Biała herbata jest gatunkiem mniej rozpowszechnionym, zaczyna zdobywać dopiero swoją popularność wśród tego typu napojów.
Do jej produkcji zbierane są najmłodsze pąki i listki z samej góry herbacianych krzewów. Biała herbata jest najmniej przetworzona, ponieważ pąki i liście po zwiędnięciu są jedynie poddawane etapowi suszenia. To właśnie dzięki temu napój z białej herbaty posiada bardzo łagodny smak i uchodzi za jeden z najzdrowszych napojów świata.
Korzyści wynikające z picia białej herbaty:
-
działa orzeźwiająco i pobudzająco, wpływa korzystnie na koncentrację i pracę mózgu,
-
jako składnik diety może pomagać przy chorobach sercowo-naczyniowych oraz wspomaga zapobieganie nowotworom,
-
pomaga w regeneracji komórek skóry, dlatego dzięki niej dłużej zachowamy młodszy wygląd, pomaga w ochronie przed uszkodzeniami związanym z działaniem promieni UV,
-
pomaga zwalczać infekcje, działa antybakteryjnie
-
wspiera zdrowie jamy ustnej poprzez minimalizację rozwoju szkodliwych bakterii,
-
posiada korzystny wpływ na układ kostny, zalecana w przypadku wystąpienie osteoporozy, zapalenia stawów lub złamań kości,
-
polecana również dla diabetyków, ponieważ napar z białej herbaty pomaga uregulować poziom glukozy i insuliny we krwi, zapobiega nadmiernemu odczuciu pragnienia,
-
pomaga w walce z rozwojem chorób układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, pomaga zmniejszyć stężenie „złego” cholesterolu,
Mimo dużej ilości zalet, herbata biała jest niestety mniej znanym gatunkiem. Dzieje się tak dlatego, ponieważ jest produkowana na mniejszą skalę (w porównaniu do herbaty czarnej czy też zielonej) i jest bardziej kosztowna.
Niestety, biała herbata spożywana w większych ilościach może mieć negatywny wpływ na nasz organizm:
-
biała herbata nie jest polecana do spożycia przed snem, ponieważ działa pobudzająco,
-
przy wypijaniu zbyt dużej ilości białej herbaty nadmierne stężenie polifenoli prowadzi do zaburzenia przyswajania żelaza,
-
zbyt mocne wywary z białej herbaty mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego,
-
może wchodzić w interakcje z lekami, np. może osłabiać ich działanie.
Pamiętajmy, że nie przekraczając dziennej dawki napoju z białej herbaty, tj. do 5 filiżanek dziennie możemy w pełni korzystać z jej dobroczynnych właściwości.
Temperatura parzenia białej herbaty waha się od 70 do 90 stopni Celsjusza (uzależnione jest to od typu herbaty) w czasie ok. 2 – 5 min.
Białą herbatę możemy również parzyć wielokrotnie (dwa a nawet więcej razy), jednak z każdym kolejnym zalaniem naparu należy wydłużyć parzenie o ok. 1 minutę.
Jeżeli chodzi już o samo parzenie herbaty białej, marka Sir William's ułatwia nam ten proces i na odwrocie każdej saszetki podaje wysokość temperatury oraz czas parzenia.
Wśród proponowanych kompozycji Sir William's białą herbatę znajdziemy w:
-
Sir William's Tea Williams White 50 herbat (biała herbata zajmuje w składzie aż 96%)
-
Sir William's Royal Taste Lady White 12 herbat
-
Sir William's Royal Taste Lady White 50 herbat