Herbata Sir William's w kilku wcieleniach
Część I - herbaty czarne
Filiżanka czy też kubek herbaty towarzyszy nam praktycznie przez cały dzień. Począwszy od śniadania, poprzez chwilę przerwy w pracy, spotkania z przyjaciółmi, kolację oraz moment wyciszenia przed snem po całym dniu.
Spośród wszystkich typów herbat, każdy może znaleźć swój ulubiony smak. Oprócz tradycyjnych herbat czarnych Sir William's oferuje nam również inne typy oraz kompozycje smakowe.
W paru zdaniach przybliżymy wcielenia herbat Sir William's.
Artykuł będzie zawierał informacje, które nas najbardziej ciekawią, czyli jak powstają poszczególne kompozycje, zalety oraz wady.
Herbata czarna pochodzi z tej samej rośliny co herbata zielona. Różnica pomiędzy tymi dwoma typami herbat występuje podczas etapu ich produkcji. Zebrane liście czarnej herbaty podlegają kolejnym etapom:
-
więdnięcie liści, aby zredukować ilość wody jaką zawierają,
-
zwijanie w celu rozdrobnienia,
-
fermentacja pozwala na rozpoczęcie reakcji chemicznych, które wpływają na zmianę właściwości herbaty,
-
suszenie liści następuje w momencie gdy działania fermentacji dobiegają końca, aby zatrzymać i zarazem zachować dokonane procesy w odpowiednim momencie.
W skład czarnej herbaty wchodzą kofeina, która działa pobudzająco, tanina to substancja wiążąca toksyny podczas zatruć, antyoksydanty czyli przeciwutleniacze, które wspierają mechanizmy obronne komórek człowieka.
Właściwości czarnej herbaty:
-
dodaje energii oraz pomaga zapomnieć o pierwszych oznakach zmęczenia,
-
opóźnia procesy starzenia (posiadają duże stężenie flawonoidów),
-
obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, poprawiając przy tym krążenie,
-
wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi,
-
hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych,
-
okłady z esencji czarnej herbaty pomagają w leczeniu stanów zapalnych spojówek,
-
ułatwia trawienie ciężkostrawnych posiłków,
-
pomaga zwalczać bóle brzucha, zatrucia
-
zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej.
Niestety, pijąc czarną herbatę musimy zachować umiar. Przedawkowanie tego napoju może objawiać się bezsennością, kołataniem serca, drżeniem mięśni a nawet bólem i zawrotami głowy.
Pamiętajmy również, że zawarta w czarnej herbacie tanina zmniejsza wchłanianie żelaza, dlatego lepiej nie popijać tym napojem posiłków oraz preparatów żelazotwórczych.
Jeżeli chodzi już o samo parzenie herbaty, marka Sir William's ułatwia nam ten proces i na odwrocie każdej saszetki podaje wysokość temperatury oraz czas parzenia.
Natomiast tak uogólniając czarną herbatę najlepiej zalać wodą o temperaturze niższej niż 100 stopni, najlepiej tak ok. 98 stopni i parzymy maksymalnie 4 minuty.
Wśród proponowanych kompozycji Sir William's czarną herbatę znajdziemy w:
-
Sir William's Tea Ceylon Gold 50 herbat 50 herbat
-
Sir William's Tea Earl Grey 50 herbat 50 herbat (aromatyzowana olejkiem bergamotki)
-
Sir Williams Royal Taste King Of Ceylon 12 herbat
-
Sir William's Royal Taste Royal Earl Grey 12 herbat (aromatyzowana olejkiem bergamotki i płatkami bławatka)
-
Sir Williams Royal Taste King Of Ceylon 50 herbat
-
Sir William's Royal Taste Royal Earl Grey 50 herbat (aromatyzowana olejkiem bergamotki i płatkami bławatka).